Колекції наукових & навчальних творів. Автор, упорядник - канд. юрид. наук, доцент, - Марченко Віктор Борисович


Collections of scientific & educational works

неділю, 1 травня 2011 р.

Марченко В.Б. ЩОДО КОДИФІКАЦІЇ ПРОЦЕСУАЛЬНИХ (ПОДАТКОВИХ) НОРМ / Розвиток юридичної науки, правотворчості та правозастосування в період незалежності України: Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції, Київ, НАУ, 12 травня 2011р. – Ніжин: Видавець ПП Лисенко М.М., 2011. – 363с. С.67-69. [#031]


УДК: 342.743(045)

Марченко В.Б.,
к.ю.н, доцент
Юридичний інститут
Національний авіаційний університет, м.Київ

 

ЩОДО КОДИФІКАЦІЇ ПРОЦЕСУАЛЬНИХ (ПРОЦЕДУРНИХ) ПОДАТКОВИХ НОРМ

 

В Україні прийнято Податковий кодекс[[1]]. Це дає можливість всебічно проаналізувати цей документ, зокрема, з точки зору його змісту, побудови, співвідношення матеріального і процесуального аспектів.

Як відомо, кодифікаційні роботи у сфері податкового законодавства тривали в Україні досить довгий час, їх стан і результати відображаються як прийнятим Податковим кодексом, так і цілим рядом відповідних проектів. Варто лише згадати про два останніх офіційних проекти, які в різний час надійшли на розгляд у комітет з питань податкової та митної політики Верховної Ради України – це проект за № 2215 від 21.07.09 [[2]] та проект за № 6509 від 15.06.10 [[3]].


Щодо такого типу правової конструкції і форми податкового кодексу вже давно і справедливо, як на наш погляд, помічено, що такий документ є дуже громіздким і порушує низку принципів юридичної економії і законотворчої техніки [[4]]. Тому у цілому, на наш погляд, слід погодитись із В. М. Поповичем, що ми отримали фактично не кодифікацію, а механічну інкорпорацію нормативно-правової бази з питань оподаткування, лише ще більш штучно ускладнену.

На наш погляд, у контексті кодифікації податкового законодавства слід звернути увагу, перш за все, на його процесуальну (процедурну) частину. Процесуальний аспект податкового права може бути відображений різними поняттями, зокрема, поняттям податкового процесу або процесу адміністрування податків. Зокрема, в роботі щодо теоретико-правових засад податкових проваджень [[5]] обґрунтовується категорія податкового процесу, в структурі якого виділяється п’ять різних категорій проваджень: 1) провадження щодо ведення обліку платників податку; 2) провадження на стадії добровільного виконання податкового зобов’язання; 3) провадження на стадії примусового виконання податкового зобов’язання; 4) провадження на стадії притягнення платника податків до податкової відповідальності: провадження у справі про податкове правопорушення; 5) наскрізні податкові провадження.

Більш доречним у контексті податкової кодифікації видається розвиток поняття процесу адміністрування податків або податкового адміністрування. Конкретне уявлення щодо змісту податкового адміністрування та його адміністративно-процесуального характеру дає нормативний аналіз законодавчих та підзаконних документів щодо діяльності у сфері справляння податків. Суттєвий інтерес у цьому відношенні становить Регламент адміністрування податків, зборів (обов’язкових платежів), затверджений наказом ДПА України від 9 лютого 2006р. № 62 [[6]]. Положення, що регламентують виконання обов’язків та застосування прав як платниками податків, так і органами державної податкової служби, у цьому документі структуровано за наступними процесами адміністрування податків: реєстрація та облік платників податків; обробка податкових декларацій; облік платежів (податкових зобов’язань); обслуговування платників податків; податковий контроль; апеляції платників податків; погашення податкового боргу.

Приблизно аналогічною є і структура розділу 2 Податкового кодексу України щодо адміністрування податків, зборів (обов'язкових платежів), змістом глав якої є: податкова звітність; податкові консультації; визначення суми податкових та/або грошових зобов'язань платника податків, порядок їх сплати та оскарження рішень контролюючих органів; податковий контроль; облік платників податків; інформаційно-аналітичне забезпечення діяльності органів державної податкової служби; перевірки; погашення податкового боргу платників податків; застосування міжнародних договорів та погашення податкового боргу за запитами компетентних органів іноземних держав; відповідальність; пеня.

На нашу оцінку, найбільший ефект від податкової кодифікації можна отримати саме у сфері процесуальних податкових норм. Отже, як варіант концептуального підходу до кодифікації податкового законодавства може бути запропонована ідея окремого кодифікованого акту – Кодексу адміністрування обов’язкових платежів з уніфікацією нормативного регулювання податкового процесу в розрахунку на різні види обов’язкових платежів та контролюючих органів. Основою такого документа можуть стати, зокрема, відповідні адмініструвальні положення Податкового кодексу України № 2755 від 02.12.10, змістовний досвід вже не діючого на сьогодні Закону України „Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами”[[7]], а також відповідні адміністративні положення підзаконних нормативних актів.


Література



[[1]] Податковий кодекс України: від 02 грудня 2010 р. № 2755 // Голос України. – 2010. – 4 грудня.

[[2]] Проект Податкового кодексу України № 2215 від 21.07.09 [Електронний ресурс]. – Офіційний веб-сайт Верховної Ради України. – Режим доступу : http://gska2.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=31993

[[3]] Проект Податкового кодексу України № 6509 від 15.06.10 [Електронний ресурс]. – Офіційний веб-сайт Верховної Ради України. – Режим доступу : http://gska2.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=37984

[[4]] Попович В. М. Економіко-кримінологічна теорія детінізації економіки: монографія / В. М. Попович. – Ірпінь : Академія державної податкової служби України, 2001. – С. 235.

[[5]] Боднарук Ю. В. Податкові провадження в Україні : теоретико-правові засади : автореф. дис... канд. юрид. наук : 12.00.07 / Одеська національна юридична академія. / Боднарук Ю. В. – О., 2008. – С. 16.

[[6]] Про затвердження Регламенту адміністрування податків, зборів (обов’язкових платежів) : наказ ДПА України : від 9 лютого 2006 р. № 62 [Електронний ресурс]. – Офіційний веб-сайт Державної податкової адміністрації України. – Режим доступу : http://sta.kmu.gov.ua/tax/control/uk/publish/article?art_id=57104&cat_id=57010

[[7]] Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами : Закон України : від 21 грудня 2000 р. № 2181 // Відомості Верховної Ради. – 2001. – № 10. – Ст. 44.

Немає коментарів:

Дописати коментар