Колекції наукових & навчальних творів. Автор, упорядник - канд. юрид. наук, доцент, - Марченко Віктор Борисович


Collections of scientific & educational works

понеділок, 1 березня 2010 р.

Марченко В.Б. МІСЦЕ ПРАВОВОГО ФАКТОРА У СТРУКТУРІ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА / Матеріали щорічної міжнародної науково-практичної конференції «Безпекотворення: питання теорії і практики та правові аспекти» (Європейський університет, Навчально-науковий інститут права та безпеки підприємництва, Європейська асоціація безпеки, 21 квітня 2010 р.). – К.: Європейський Університет, 2010. – С. 77-78. [#021]

 

Марченко В.Б.
к. ю. н., доцент
кафедри господарського та міжнародного права,
Європейського університету

 

МІСЦЕ ПРАВОВОГО ФАКТОРА У СТРУКТУРІ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА

 

Головна мета досягнення найбільш високого рівня економічної безпеки підприємства – забезпечення максимальної безпеки основних функціональних складових його діяльності. Функціональні складові економічної безпеки підприємства – це основні напрямки його економічної безпеки, що істотно відрізняються один від одного за своїм змістом.


До основних функціональних складових економічної безпеки підприємства сьогодні відносять такі, як фінансова (досягнення найбільш ефективного використання наявних корпоративних ресурсів); інтелектуальна (збереження і розвиток інтелектуального потенціалу); кадрова (ефективне управління персоналом); техніко-технологічна (відповідність застосовуваних технологій сучасним вимогам виробництва); політико-правова (всебічне правове забезпечення діяльності підприємства відповідно до норм чинного законодавства); інформаційна (ефективне інформаційно-аналітичне забезпечення господарської діяльності підприємства); екологічна (дотримання чинних екологічних норм і стандартів); силова (забезпечення фізичної безпеки персоналу та майна підприємства)

Загалом економічна безпека сьогодні розглядається як універсальна категорія, що відбиває захищеність суб’єктів соціально-економічних відносин на всіх рівнях, починаючи з держави і закінчуючи кожним його громадянином. Підприємство – це перш за все, економічний суб’єкт, а отже й безпека підприємства – це передусім його економічна безпека. Економічна безпека підприємства – це захищеність його діяльності від негативних впливів внутрішнього і зовнішнього середовища, а також здатність швидко усунути різні варіанти загроз чи пристосуватися до існуючих умов, що не позначаються негативно на його діяльності. Зміст даного поняття містить у собі систему заходів, що забезпечують конкурентоспроможність і економічну стабільність підприємства, а також сприяють підвищенню рівню добробуту працівників. У цьому сенсі економічна безпека підприємства – це стан найбільш ефективного використання корпоративних ресурсів для попередження загроз і забезпечення стабільного функціонування підприємства в даний час і в майбутньому.

Сутність політико-правової складової економічної безпеки підприємства полягає в ефективному і всебічному правовому забезпеченні діяльності даного підприємства, чіткому дотриманню підприємством і його співробітниками всіх аспектів діючого законодавства при оптимізації витрат корпоративних ресурсів на досягнення цих цілей, при активній роботі відповідних служб підприємства та при сприятливій зміні зовнішнього політико-правового середовища підприємства.

Під зовнішнім політико-правовим середовищем підприємства розуміється сукупність суспільно-політичних умов – від міжнародної політичної обстановки до місцевих суспільно-політичних умов даного підприємства й існуючої системи міжнародного і національного законодавства з усіх питань, так чи інакше стосується роботи даного підприємства.

Причини виникнення зовнішніх негативних впливів здебільшого мають подвійний характер: 1) політичний, 2) законодавчо-правовий. До першої групи причин відносять: а) зіткнення інтересів суспільних груп населення з економічних, національних, релігійних та інших мотивів; б) військові конфлікти; в) економічна й політична блокада, ембарго; г) фінансові та політичні кризи міжнародного характеру. У другій групі причин виділяють наступні: а) здійснення власних політичних та інших цілей партіями, що перебувають при владі; б) зміна положень чинного законодавства з питань власності, господарського й трудового права, оподаткування тощо.

Процес забезпечення політико-правової складової економічної безпеки підприємства включає попередження збитків від негативних впливів як суб’єктивного, так і об’єктивного характеру. Негативні впливи суб’єктивного характеру містять у собі недоліки в юридичному забезпеченні діяльності підприємства, що тягнуть за собою фінансові й інші втрати, причини яких лежать у сфері діяльності самого підприємства. Внутрішніми причинами низької ефективності забезпечення політико-првової складової економічної безпеки підприємства можуть бути низька кваліфікація співробітників юридичної служби підприємства, недостатнє фінансування даної служби, а також недостатня увага з боку керівництва підприємства до важливості кваліфікованого юридичного забезпечення всіх аспектів роботи підприємства і нерозуміння необхідності комплексної юридичної експертизи будь-яких планованих і здійснюваних підприємством дій на предмет їхньої відповідності вимогам діючого законодавства.

Отже, оцінку реального стану політико-правової безпеки підприємства доцільно проводити за такими напрямками як рівень організації та якості робіт щодо охорони цієї складової загального рівня економічної безпеки; бюджетно-ресурсне забезпечення робіт; ефективність діяльності відповідних підрозділів суб’єктів господарювання.

Немає коментарів:

Дописати коментар